StamboomOnderzoek maakt gebruik van cookies. Wat houdt dit in? Info
Terug naar Startpagina van StamboomOnderzoek.com

Catharina (Trijntje) VAN BEVEREN

Vrouwelijk 1722 - na 1787  (> 66 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Catharina (Trijntje) VAN BEVEREN 
  Geboren 23 aug 1722  's Gravenhage Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gedoopt 23 aug 1722  's Gravenhage; Groote Kerk Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Geslacht Vrouwelijk 
  Verblijfplaats Adres:
  's Gravenhage  [2
  Overleden na 1787 
  Persoon-ID I641  adrianusg
  Laatst gewijzigd op 17 feb 2014 

  Vader Johannis (Johannes) VAN BEVEREN,   geb. ca. 1691, 's Gravenhage Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 25 aug 1761, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd ~ 70 jaar) 
  Moeder Lijsbeth (Elisabeth) Dirksdr VAN PARLEVLIET,   geb. 16 jul 1707, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 24 okt 1776, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 69 jaar) 
  Getrouwd 2 apr 1720  Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gezins-ID F1224862904  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Christoffel VAN DER STIJL,   geb. 's Hage ('s Gravenhage) Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Getrouwd 5 feb 1756  's Gravenhage Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [3
  Type: civil 
  Laatst gewijzigd op 20 apr 2016 
  Gezins-ID F1226360453  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - 23 aug 1722 - 's Gravenhage Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGedoopt - 23 aug 1722 - 's Gravenhage; Groote Kerk Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGetrouwd - Type: civil - 5 feb 1756 - 's Gravenhage Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 

 • Aantekeningen 
  • Catharina was in de roerige tijd van de tweede helft van de 18e eeuw samen met schoonzus Cornelia de Vlaming nog steeds opstandig en Oranjegezind. Dat blijkt uit een verslag uit de publicaties van de Staten van Holland. Misschien waren de dames een beetje "in de olie" of gewoon recalcitrant?

   Oranjedelict: 23 mei 1787.

   De patriottenbeweging bereikte zijn hoogtepunt in 1786-1787. De Staten van Holland hadden in september 1785 aan stadhouder Willem V het commando over het Haagse garnizoen ontnomen. Willem V voelde zich daardoor beledigd en in zijn gezag aangetast; diezelfde maand nog verliet hij Den Haag en zocht zijn toevlucht in Apeldoorn en later in Nijmegen. Een jaar later werd hem ook nog het bevel over leger en vloot ontnomen. Hoewel Utrecht het centrum van de patriottenbeweging was, vierde ook in het gewest Holland het patriottisme hoogtij. De Staten van Holland beijverden zich weliswaar in de eerste plaats de rust en veiligheid onder de bevolking te handhaven: vanaf 1784 hadden zij allerlei openlijke uitingen van partijdigheid verboden, zoals het "doen van smadelijke bejegeningen" of het "uitzetten van vlaggen". Deze verboden waren gericht op "Parthyschap van wat Couleur die ook zouden mogen wezen". Toch waren het vooral uitingen van oranjegezindheid die expliciet als verboden werden aangemerkt: het verkopen of dragen van "Orange Cocardes/ Strikken/ Linten/ Papieren .. en alle andere Vercierselen van Orange Couleur / hoe ook genaamd / ..". En ook was verboden het roepen van "Hoezee, Orange boven", en "het singen van alle oproerige en zogenaamde Orange-Liedjes".
   Dat deze verboden serieus genomen moest worden, ervoeren twee Wassenaarse vrouwen. Op 23 mei 1787 reisden Geertruy de Vlaming en Catharina van Beveren met de trekschuit van Leiden naar Wassenaar. Ze moeten in een goede, maar roekeloze bui zijn geweest. Ze hadden zich uitgedost met (oranje) sinaasappelschillen, hadden voortdurend Oranjeliedjes gezongen, 'Oranje boven' geschreeuwd, en patriotten uitgescholden. Zo verhaalden althans meer dan tien getuigen, die over deze kwestie werden verhoord door de Wassenaarse vierschaar (baljuw en welgeboren mannen). Deze oordeelde dat het hier ging om een "Oranjedelict". De vrouwen, die tijdens het tegen hen aangespannen proces voortvluchtig waren, werden bij verstek veroordeeld tot verbanning uit Holland voor 6 jaar. De motivering voor deze straf was onder meer dat het "anderen ten exempel" moest dienen.
   Het vonnis werd vastgesteld op 6 september 1787.
   Vanwege die datum kan men zich afvragen hoe strak er de hand gehouden is aan de volvoering van de verbanning. Immers, op 13 september daaraanvolgend marcheerden de troepen van de koning van Pruisen de Nederlanden binnen om de prins van Oranje in zijn rechten te herstellen. Op 20 september trok Willem V Den Haag weer binnen; de stad was opnieuw van hem. De patriotse vrijkorpsen werden ontbonden en oranjegezindheid kon weer worden gezien als een burgerlijke deugd.

   Publicatie van de Staten van Holland, Den Haag, d.d. 28 februari 1787. In: GAW, OA, inv.nr. 37. (Met dank aan Cor de Vlaming, anno 2008)

 • Bronnen 
  1. [S33] .

  2. [S26] .

  3. [S63] .


Zoek persoon in andere databases 

StamboomOnderzoek.com / The Next Generation of Genealogy Sitebuilding © Darrin Lythgoe