StamboomOnderzoek maakt gebruik van cookies. Wat houdt dit in? Info
Terug naar Startpagina van StamboomOnderzoek.com

Cornelia DE VLAMING

Vrouwelijk 1735 - ca. 1805  (69 jaar)


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Cornelia DE VLAMING 
  Geboren 3 apr 1735  Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Gedoopt 3 apr 1735  Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Vrouwelijk 
  Vermelding 1784 
  • Harmanus van Beveren en Cornelia de Vlaming waren getuigen in Rotterdam bij de doop van Leendert Jacob de Zwart, zoon van Philippus de Zwart en Petronella van den Burg. Dit jonge echtpaar woonde in de Schotse Steeg
  Overleden ca. 1805 
  Persoon-ID I700  adrianusg
  Laatst gewijzigd op 19 dec 2008 

  Vader Johannes Crijnzn (Jan) DE VLAMING 
  Moeder Geertruij LIGTENBERG 
  Gezins-ID F1226008592  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin Harmanus VAN BEVEREN,   geb. 9 jun 1728, 's Gravenhage Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 3 aug 1801  (Leeftijd 73 jaar) 
  Getrouwd 7 jul 1760  Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  [1
  Type: civil 
  Kinderen 
  +1. Jan VAN BEVEREN,   geb. 30 apr 1761, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
   2. Johannes VAN BEVEREN,   geb. 21 apr 1765, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 1 mei 1765, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 0 jaar)
   3. Willem VAN BEVEREN,   geb. 21 apr 1765, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. 1 mei 1765, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 0 jaar)
   4. Cornelius VAN BEVEREN,   geb. 5 mrt 1767, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
  +5. Alida VAN BEVEREN,   geb. 20 nov 1768, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. vóór 1854  (Leeftijd < 85 jaar)
   6. Suzanna VAN BEVEREN,   geb. 19 sep 1773, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
   7. Wilhelmina VAN BEVEREN,   geb. 9 jun 1776, Wassenaar Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
  Laatst gewijzigd op 20 apr 2016 
  Gezins-ID F1225927214  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - 3 apr 1735 - Wassenaar Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGedoopt - 3 apr 1735 - Wassenaar Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGetrouwd - Type: civil - 7 jul 1760 - Wassenaar Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Aantekeningen 
  • Cornelia was in de roerige tijd van de tweede helft van de 18e eeuw samen met schoonzus Catharina van Beveren nog steeds opstandig en Oranjegezind. Dat blijkt uit een verslag uit de publicaties van de Staten van Holland. Misschien waren de dames een beetje "in de olie" of gewoon recalcitrant?

   Oranjedelict: 23 mei 1787.

   De patriottenbeweging bereikte zijn hoogtepunt in 1786-1787. De Staten van Holland hadden in september 1785 aan stadhouder Willem V het commando over het Haagse garnizoen ontnomen. Willem V voelde zich daardoor beledigd en in zijn gezag aangetast; diezelfde maand nog verliet hij Den Haag en zocht zijn toevlucht in Apeldoorn en later in Nijmegen. Een jaar later werd hem ook nog het bevel over leger en vloot ontnomen. Hoewel Utrecht het centrum van de patriottenbeweging was, vierde ook in het gewest Holland het patriottisme hoogtij. De Staten van Holland beijverden zich weliswaar in de eerste plaats de rust en veiligheid onder de bevolking te handhaven: vanaf 1784 hadden zij allerlei openlijke uitingen van partijdigheid verboden, zoals het "doen van smadelijke bejegeningen" of het "uitzetten van vlaggen". Deze verboden waren gericht op "Parthyschap van wat Couleur die ook zouden mogen wezen". Toch waren het vooral uitingen van oranjegezindheid die expliciet als verboden werden aangemerkt: het verkopen of dragen van "Orange Cocardes/ Strikken/ Linten/ Papieren .. en alle andere Vercierselen van Orange Couleur / hoe ook genaamd / ..". En ook was verboden het roepen van "Hoezee, Orange boven", en "het singen van alle oproerige en zogenaamde Orange-Liedjes".
   Dat deze verboden serieus genomen moest worden, ervoeren twee Wassenaarse vrouwen. Op 23 mei 1787 reisden Geertruy de Vlaming en Catharina van Beveren met de trekschuit van Leiden naar Wassenaar. Ze moeten in een goede, maar roekeloze bui zijn geweest. Ze hadden zich uitgedost met (oranje) sinaasappelschillen, hadden voortdurend Oranjeliedjes gezongen, 'Oranje boven' geschreeuwd, en patriotten uitgescholden. Zo verhaalden althans meer dan tien getuigen, die over deze kwestie werden verhoord door de Wassenaarse
   vierschaar (baljuw en welgeboren mannen). Deze oordeelde dat het hier ging om een "Oranjedelict". De vrouwen, die tijdens het tegen hen aangespannen proces voortvluchtig waren, werden bij verstek veroordeeld tot verbanning uit Holland voor 6 jaar. De motivering voor deze straf was onder meer dat het "anderen ten exempel" moest dienen.
   Het vonnis werd vastgesteld op 6 september 1787.
   Vanwege die datum kan men zich afvragen hoe strak er de hand gehouden is aan de volvoering van de verbanning. Immers, op 13 september daaraanvolgend marcheerden de troepen van de koning van Pruisen de Nederlanden binnen om de prins van Oranje in zijn rechten te herstellen. Op 20 september trok Willem V Den Haag weer binnen; de stad was opnieuw van hem. De patriotse vrijkorpsen werden ontbonden en oranjegezindheid kon weer worden gezien als een burgerlijke deugd.

   Publicatie van de Staten van Holland, Den Haag, d.d. 28 februari 1787. In: GAW, OA, inv.nr. 37. (Met dank aan Cor de Vlaming, anno 2008).

 • Bronnen 
  1. [S47] .


Zoek persoon in andere databases 

StamboomOnderzoek.com / The Next Generation of Genealogy Sitebuilding © Darrin Lythgoe