StamboomOnderzoek maakt gebruik van cookies. Wat houdt dit in? Info
Terug naar Startpagina van StamboomOnderzoek.com


Voorouders & afstamming van mijn grootouders; Hedzer Gerrits Hooijenga en Juliana Singor

Het beste dat we elkaar kunnen geven, is onze liefde, niet ons advies en zeker niet ons oordeel. Het is voor mij heel helder dat de hele wereld van mij houdt. Ik verwacht alleen niet dat iedereen zich daar bewust van is. Er zijn mensen die alleen praten met anderen die het volkomen met hen eens zijn....Dat is hetzelfde als communiceren met een echoput....

Het overkomt me vaak: dat ik een detail zou willen weten uit het leven van mijn vader en moeder, of uit het reilen en zeilen van ons gezin, of uit hun eigen jeugd, bij hun vader en moeder, – en ik besef met verdriet dat ik het nooit en nooit meer zal kunnen achterhalen. Toen ze er nog waren, had ik het moeten vragen, natuurlijk, maar toen had ik het nog te druk met de toekomst om stil te willen staan bij het verleden. Pas als herdenken en herinneren kostbaar worden, wil je opeens honderden dingen van vroeger weten, en je bronnen zijn verdwenen; zou je uren en uren kunnen luisteren naar de verhalen van je ouders, en zij zijn dood en begraven. Met diepe spijt stel je het vast, en steeds vaker; en je hebt ook hun het plezier onthouden van het kunnen vertellen over dierbare dingen: hoe hebben jullie elkaar toch leren kennen? Wat verdiende pake eigenlijk? Haalde je kattekwaad uit op dat schooltje in Drachten?

Ik ken sinds enige tijd een grootmoeder die zelf is gaan anticiperen op dat soort spijtgedachten van haar kinderen door (in mijn ogen) iets heel bijzonders te gaan doen: ze zet zich geregeld 's avonds aan tafel en schrijft een brief aan een van haar zeven kinderen. Beurtelings richt ze zich tot de eerste, dan tot de tweede, dan tot de volgende, en begint dan weer van voren af aan. Ze vertelt. Over het specifieke kind. Hoe het geboren werd en hoe het was. En spontaan komen zo ook de herinneringen terug aan haar eigen huiselijke omstandigheden. En hoe het vroeger thuis was, toen ze nog zelf een kind was. En hoe het was in de jonge jaren van haar man. En over de grootouders van beide kanten.

En zo ontstaat, in een reeks van brieven, langzamerhand een familiekroniek, ongekunsteld, heel direct geschreven, vol kleine bijzonderheden. Ze bekommert er zich, al schrijvend niet om hoe haar kinderen op haar brieven zullen reageren; of ze die eigenlijk wel lezen, en wat ze ervan vinden. Ze vertrouwt er heel gewoon op dat er later dagen komen dat de ontvangers dat stapeltje aan elk aan hen geschreven brieven voor de dag zullen halen en dankbaar vaststellen dat de dan inmiddels gerezen nieuwsgierige vragen over vroeger beantwoord zijn en dat ze, wat ze dan lezen, kostbaar zullen vinden, royale invullingen van gaten, die in hun herinneringen zijn ontstaan. Ze had zelf zo veel van haar eigen verleden willen weten dat onachterhaalbaar geworden is, en ze zorgt vooraf dat haar eigen kinderen, althans eenmaal, zelf over een mooie geschiedenisschat zullen kunnen beschikken.

Honderden keren hoor je mensen om je heen, bij het ophalen van herinneringen, zeggen: 'Daar zou ik een boek over kunnen schrijven. Misschien dat dat soms overdreven is. Ik voor mij houd het er op dat bijna iedereen unieke verhalen in huis heeft. Maar ze dreigen verloren te gaan, op de wind van de tijd te verwaaien. We zouden, wanneer iemand uit onze omgeving die verzuchting over het boek dat hij of zij zou kunnen schrijven slaakt, eigenlijk altijd moeten zeggen: 'Maar doe het dan!'. Niet alleen ten bate van het eigen ik, maar ook voor de naasten. "Wie schrijft, die blijft." zei mijn vader altijd. En het argument: 'Maar ik ben helemaal geen schrijver', gaat maar heel zelden op. Vertel maar, vraagt het papier; begin maar gewoon, zegt de pen. Wees jezelf, en laat iemand weten hoe je dat geworden bent. Mijn grootvader waar ik naar vernoemd ben, heb ik nooit gekend, zeven jaar voor mijn geboorte is hij overleden. Maar de verhalen die ik over hem heb gehoord en vergaard, doet mij beseffen dat het een heel bijzondere man is geweest.

Hedzer Hooijenga Sr.Familienamenlijst


Achternaam Top 30 (totaal aantal personen):

Hooijenga (218)
Jans (207)
Wijnsma (188)
de Jong (146)
Veenstra (132)
de Vries (91)
Hendriks (84)
Venema (76)
Bijlenga (73)
Hoekstra (68)
 
Kooistra (68)
Paulusma (65)
Mellema (64)
Poutsma (63)
Visser (63)
Klazes (62)
Pieters (62)
Boonstra (58)
van der Veen (55)
Douwes (50)
 
van Houten (50)
Croese (46)
Boersma (45)
Willems (42)
Alles (41)
Bouma (41)
de Boer (41)
Jelles (41)
Haijema (40)
ten Hoor (40)
Toon top Op aantal treffers gerangschiktPlaatsen overzicht


Top 30 grootste plaatsen (totaal aantal plaatsen):

Nthr (832)
Nederland (397)
Netherlands (59)
Ned (55)
Nld (55)
USA (40)
Duitsland (17)
Friesland (11)
Neth. (11)
Netherland (9)
 
The Netherland (7)
u.S.a (6)
u.S.a. (5)
Overijssel (5)
Nederland> (5)
Smallingerland (5)
Groningen. Nederland (3)
Gelderland (3)
Ned. (3)
SWISS (2)
 
neth (2)
Indonesia (2)
Idaho (2)
Netherlands> (2)
Het Bildt Frslnd Nthr (2)
Smalingerland (1)
Utr (1)
Harkstede
Oudega
Opsterland (1)
Toon top Op aantal treffers gerangschikt


StamboomOnderzoek.com / The Next Generation of Genealogy Sitebuilding © Darrin Lythgoe