StamboomOnderzoek maakt gebruik van cookies. Wat houdt dit in? Info
Terug naar Startpagina van StamboomOnderzoek.com

Hieronimus Hieronimuszn. Rosendael[1]

Mannelijk ca. 1630 -


Persoonlijke informatie    |    Aantekeningen    |    Bronnen    |    Gebeurteniskaart    |    Alles    |    PDF

 • Naam Hieronimus Hieronimuszn. Rosendael 
  Geboren ca. 1630  Middelburg, Reeuwijk, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Geslacht Mannelijk 
  Persoon-ID I1790  marius
  Laatst gewijzigd op 28 jun 2007 

  Gezin 1 Annetje Pieters Waterloo,   geb. 1638, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Getrouwd 22 aug 1657  Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
   1. Jacobus Hieronimuszn Rosendael,   geb. 1659, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
   2. Pieter Hieronimus Rosendael,   geb. 1661,   ovl. 1737, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 76 jaar)
  +3. Zacharias Rosendael,   geb. 1663, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats,   ovl. Mei 1728, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats  (Leeftijd 65 jaar)
   4. Hieronimus Hieronimuszn Rosendael,   geb. 1665, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
   5. Daniel Rosendael,   geb. 1669, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
   6. Sara Rosendael,   geb. 1671, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
  Laatst gewijzigd op 25 nov 2004 
  Gezins-ID F826  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 2 Christijntje Denijs,   geb. ca. 1650, Brugge, West-Vlaanderen, België Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Getrouwd 13 mei 1673  Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Aantekeningen 
  • Bij dit 2e huwelijk gebruikt Hieronimus de hem aangenomen geslachtsnaam Rosendael.
  Laatst gewijzigd op 25 nov 2004 
  Gezins-ID F828  Gezinsblad  |  Familiekaart

  Gezin 3 Sara Jans Brink,   geb. 1645, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Getrouwd 1674  Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats 
  Kinderen 
   1. Esther Rosendael,   geb. 1675, Leiden, Zuid-Holland, Nederland Zoek alle personen met gebeurtenissen in deze plaats
  Laatst gewijzigd op 28 jun 2007 
  Gezins-ID F950  Gezinsblad  |  Familiekaart

 • Gebeurteniskaart
  Link naar Google MapsGeboren - ca. 1630 - Middelburg, Reeuwijk, Zuid-Holland, Nederland Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGetrouwd - 22 aug 1657 - Leiden, Zuid-Holland, Nederland Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGetrouwd - 13 mei 1673 - Leiden, Zuid-Holland, Nederland Link naar Google Earth
  Link naar Google MapsGetrouwd - 1674 - Leiden, Zuid-Holland, Nederland Link naar Google Earth
   = Link naar Google Earth 
  Pin Legenda  : Adres       : Locatie       : Stad/Dorp       : Gemeente/Graafschap       : Staat/Provincie       : Land       : Nog niet ingesteld

 • Aantekeningen 
  • In de eerste helft van de 17e eeuw komt Hieronimus Hieronimuszn. vanuit Middelburg naar Leiden om zich daar te vestigen als laeckenwercker *

   Middelburg was een gemeente in het Rijnland behorende tot het Arrondissement Leiden; de bevolking bestond uit 240 inwoners die meest in de landbouw en de turfgraverij hun bestaan vonden.

   Volgens een omschrijving uit 1846 was het dorp Middelburg gelegen vier en een half uur gaans ten zuidoosten van Leiden en twee uren gaans ten oosten van Alphen aan de Rijn.

   De gemeente werd in 1855 opgeheven.

   In Leiden betrok Hieronimus een kleine arbeiderswoning in de Camp.
   De Camp maakte deel uit van bebouwing tussen kavelsloten gelegen tussen de Mare en de Poelwetering.

   Hij trouwde op 22 augustus 1657 te Leiden met Annetje Pieters, geboren op 19 januari 1638 te Leiden, dochter van Pieter Pieterszn Waterloo, en Sara Pieters. ** Zij verhuizen naar het klooster van Nazareth. *** Bij dit huwelijk gebruikt hij nog een z.g. Patronymicum. (Vadersnaam)

   Na het overlijden van Annetje Pieters tussen 1671 en 1673, trouwde hij op 13 mei 1673 te Leiden, met Christijntje Denijs geboren te Brugge, bij dit huwelijk gebruikt hij de door hem aangenomen geslachtsnaam Rosendael.

   * De geboortedatum in Middelburg van Hieronimus is niet te vinden aangezien Middelburg geen eigen kerkgemeente had en viel onder de Hervormde gemeente van Reeuwijk, welke pas in 1690 overging tot het bijhouden van doop- trouw- en overlijdensregisters. Het overlijden van Hieronimus in Leiden is niet te vinden. Wel is hij in 1681 waarschijnlijk reeds overleden. Als zijn zoon Pieter trouwt is deze vergezeld van zijn neef i.p.v. de vader.   ** De huwelijsakte in het archief van leiden is dusdanig onleesbaar dat deze niet via een scanner kan worden vastgelegd.

   De akte. (eerste huwelijk) 22 augustus 1657

   Hieronimus Hieronimusz, laeckenwercker Jongman van Middelburch woonende in de Camp vergeseldt met Heijndrick Mychielsz. Sijn bekende mede aldaer

   met

   Annetge Pieters Jongedochter van Leijden woonende op de oude Voldersgraft, vergeselt met Sara Pieters haer moeder mede aldaer.

   De akte. (tweede huwelijk) 13 mei 1673

   Hieronimus Rosendael Wedunaar van (voorlopig nog onleesbaar)   *** Klooster van Nazareth:


   Het nazarethklooster van de Grouwe zusters werd gesticht in 1474 en behoorde tot de 3e orde van St. Franciscus. Tijdens de reformatie is het klooster verlaten er verloor haar oorspronkelijke bestemming.
   Het voormalige klooster werd ingezet ten behoeve van de volksgezondheid. Door het beleg van de Spanjaarden was de gemeente in 1573 gedwongen de leprozen die voordien buiten de stadswallen werden gehuisvest binnen de stadswallen te plaatsen. Omdat het reeds verlaten St. Catharinaklooster aan de St. Pietersachtergracht ongeschikt bleek te zijn werd op 7 maart 1576 door de Staten van Holland het klosster van Nazareth aangewezen.als woonplaats voor de leprozen.
   De gemeente had echter andere plannen met de gebouwen. Op de binnenplaats moesten 64 sociale woningen worden gebouwd, deze uit 4 repels rug aan rug gebouwde arbeiderswoningen elk van 8 huisjes door stegen van elkaar gescheiden t.w. de Tamborijnsteeg, Pepersteeg, Erasmussteeg en de Hartschenesteeg. Op 5 maart 1596 konden de huisjes door de nieuwe bewoners in gebruik worden genomen.

 • Bronnen 
  1. [S26] Genealogisch onderzoek Janlouis Roozendaal, Janlouis Roozendaal (Betrouwbaarheid: 0).
   Uit de huwelijksakte van onze oudste gevonden voorvader Hieronimus Hieronimuszn blijkt dat hij - omstreeks 1630 - geboren moet zijn in het Zuidhollandse Middelburg (jongman van Middelburg). Dit voornamelijk argrarische gebied was er voor jongeren te weinig werkgelegenheid en ze vertrokken o.a.naar Leiden waar volop werk was in de Laken- en Dekenindustrie. Zo ook Hieronimus om zich daar te vestigen als laeckenwercker.


Zoek persoon in andere databases 


Wilt u gegevens van personen in uw eigen stamboom overnemen? Dat mag, mits u gegevens niet commercieel gebruikt of laat gebruiken. Gegevens waarbij broninformatie is gegeven moet weer tot die bron terug te leiden zijn. Wilt u foto's of documenten overnemen? Voor het publiceren hiervan heb ik veelal zelf toestemming moeten vragen, deze toestemming gaat niet automatisch op u over. Neem dus altijd eerst even contact met mij op.


StamboomOnderzoek.com / The Next Generation of Genealogy Sitebuilding © Darrin Lythgoe