StamboomOnderzoek maakt gebruik van cookies. Wat houdt dit in? Info
Terug naar Startpagina van StamboomOnderzoek.com


Zoek op naam

Familienaam:
Voorna(a)m(en):
Zoek alle stambomen


Overige optiesStamboom van de familie Huigen, Wigmans, van Laar, Overheul, van de Peppel, de Ridder, Krouwel en Swuste.

Welkom

Wij hebben deze site gemaakt voor onze voorouders, opdat zij niet vergeten worden. Maar ook om er achter te komen waar wij vandaan komen. Wie waren zij, die met hard werken generaties lang hun brood verdienden. In de afgelopen eeuwen waren de gezinnen groot; tien kinderen waren geen uitzondering. Maar wanneer men de overlijdensdata ziet, ontdekt men dat de meeste kinderen voor hun tiende jaar al overleden waren. De mannen werkte vaak op het land of in de visserij, de vrouwen bleven vaak thuis om voor de kinderen te zorgen en als zij al een baan hadden was het die van dienstmeid.

Vroeger was het heel gebruikelijk en gepast om de kinderen te vernoemen naar vader of moeder of naar hún vader of moeder. (Hetgeen ons onderzoek niet gemakkelijk heeft gemaakt) Maar als dat kind dan binnen een paar jaar al stierf, werd het volgend kind dat geboren werd weer dezelfde naam gegeven. (Soms meerdere malen.) Zo kon het voorkomen dat er in een gezin wel drie maal een kind 'Aart' of 'Dirkje' werd gedoopt.

Na veel speurwerk hebben wij een aantal parentelen samengesteld. Wat is een parenteel? Een parenteel is een in generaties gerangschikte opgave van de wettelijke afstammelingen van een bepaald ouderpaar, zowel in de mannelijke als in de vrouwelijke lijn.

Op onze homepage www.huigen.webs.com wordt het parenteel getoond van de familie Huigen, Krouwel, Overheulvan Laar, van de Peppel, de Ridder, Swuste  en Wigmans. Deze acht familie's zijn de opa's en oma's van onze ouders. Ook hebben wij wat geschreven over Herwijnen en omstreken, de streek waar onze voorouders vandaan kwamen

Hoe spel je H-U-I-G-E-N ?

Van de naam 'Huigen' bestaan vele varianten: Heugen, Heugens, Hoege(é), Hoegee, Van Hoegee, Hoegen, Hoegsma, Huegen, Hug, Huge, Hugen, Hugens, Hugense, Hugers, Huges, Huggen, Huggers, Hüggers, Hughes, Huging, Hugo, Hugues, Huig, Huige, Huigens, Huiges, Huigh, Huijg, Huijge, Huijgen, Huijgens, Huijgers, Huijghe, Huijghens, Huijging.  Voor de 18de eeuw werden namen fonetisch geschreven, met als gevolg dat wanneer men naar een andere woonplaats verhuiste, waar een ander dialect werd geproken, de naam veranderde.  Door het dekreet van Napoleon van 18 augustus 1811 werd het voor iedereen verplicht een vaste familienaam aan te nemen, en deze op het gemeentehuis te laten registreren. Veel mensen konden in die tijd niet lezen en schrijven, in dat geval bepaalde het gemeentehuis op welke manier naam geschreven werd. Zo kon het dus voorkomen dat leden uit dezelfde familie  verschillend geschreven achternamen hadden.

Omdat de naam 'Huig' voor de 18de eeuw ook als voornaam werd gebruikt, ziet men de naam ook vaak gevolgd door een 's'. Hetgeen zoon van betekend. Deze laatste variantvorm noemt men een patroniem. De naam 'Huig' is afgeleid van het germaanse 'hug' met de betekenis 'geest' De naam betekend 'de denker'.

Tijdens de volkstelling van 1947 waren er 829 mensen met de naam 'Huigen' en 797 mensen met de naam 'Huijgen' in Nederland. Tijdens de laatste telling van 2007 waren dat er 1274 en 1479.

                               Jan Huigen in de ton.....

Waar komt dat vandaan?

Jan Huigen in de ton Jan Huigen in de ton, Met een hoepeltje erom. Jan Huigen, Jan Huigen, en de ton die viel in duigen.

Nadat de Enkhuizer zeevaarder Jan Huygen van Linschoten (circa 1562-1611) met de Portugezen was meegevaren naar India, spande hij zich in om de noordelijke doorvaart naar China te vinden voor de Nederlanden. Hij voer tweemaal met Willem Barentsz (circa 1550-1597) mee naar het noorden, zonder een doorvaart te vinden. Op een van deze reizen, in 1594, liet hij op 'Maelsoneiland' een ton achter als baken. Van Linschoten gaf op, maar Barentsz ging een derde keer en strandde op Nova Zembla. De ton werd symbool voor het falen van 'Jan Huigen'

Bron: Elsevier 19-3-2008

Natuurlijk is een stamboom nooit echt klaar. Niet alleen de takken groeien, ook de wortels. Er worden kinderen geboren en we ontdekken eerdere generaties van onze familie. Daarom wordt de informatie regelmatig vernieuwd. Heeft u informatie over onze voorouders horen wij dit graag van u.

 Familienamenlijst


Achternaam Top 30 (totaal aantal personen):

van Laar (392)
Huigen (312)
Overheul (296)
van de Peppel (255)
Wigmans (110)
Krouwel (99)
Huijgen (97)
Swuste (65)
de Ridder (61)
van Horssen (61)
 
de Jongh (54)
Bijl (43)
Peppel (42)
van Dijk (42)
Swuesten (40)
van Eck (39)
Groen (38)
Klop (38)
van Oosterum (37)
van Anrooij (36)
 
van Wijk (34)
Wusten (33)
van Willigen (30)
van Maren (28)
Verbeek (27)
Udo (24)
van Haaften (24)
Bax (21)
de Joode (20)
van den Oever (20)
Toon top Op aantal treffers gerangschiktPlaatsen overzicht


Top 30 grootste plaatsen (totaal aantal plaatsen):

Nigtevecht
Ouddorp
Oudenbosch
Oudenrijn
Ouder-Amstel
Ouderijn
Ouderkerk aan de IJssel
Oudewater
Oudshoorn
Overlangbroek
 
Overveen
Paulina Polder
Pernis
Peursum
Oud Vossemeer
Orel (Rusland)
Opijnen
Nijkerk
Nijmegen
Noordeloos
 
Noordwijkerhout
Ochten
Odijk
Oegstgeest
Oldebroek
Ommeren
Oosterbeek
Oosterland
Ophemert
Opheusden
Toon top Op aantal treffers gerangschikt


StamboomOnderzoek.com / The Next Generation of Genealogy Sitebuilding © Darrin Lythgoe